Sobre Mateu Salvat Papió

La seva passió per la fotografia s’inicia als anys 70 quan entra en el món de la fotografia amateur com a hobby guanyant diferents concursos fotogràfics de temàtica costumista i folklòrica. En la dècada dels anys 80 comença a col·laborar professionalment amb amics professionalsdel sector de la fotografia i comença a treballar en el camp la fotografia aèria, entre altres. Tot aquest treball, dedicació i aprenentatge el porten a obrir els estudis fotogràfics a Montbrió del Camp i Riudoms l’any 1988.

Durant la dècada dels anys 90 es forma de manera autodidàctica cursant cursos especialitats de fotografia. En aquesta etapa comença a estudiar i treballar amb la càmera tècnica (càmera de plaques) de la mà dels professors James Gabriel Perret (Lucerna, Suïssa), Ricardo Arias, Carles Mitjà i Joaquin Muntaner on es treballen especialment els àmbits d’arquitectura i publicitat. Seguint sempre l’objectiu d’assolir la màxima qualitat treballa amb material SINAR, Hasselblad i Canon.

L’entrada al segle XXI comporta un gran canvi en la societat i en l’àmbit de la fotografia; passant de l’analògic al digital. Això causa una gran varietat en la demanda i gustos dels consumidors tant professionals com aficionatsa de la fotografia. A causa d’aquest canvi i seguint l’objectiu d’oferir i buscar sempre la màxima qualitat, l’any 2002 aposta per reinventar-se i canviar tot el material fotogràfic per treballari introduir-se en la fotografia digital malgrat els inconvenients tecnològics, falta d’experiència i baixa qualitat digital que oferia en aquells temps. Després d’uns anys de treball dur s’especialitza en aquest camp i li permet realitzar i centrar-se en la fotografia comercial (publicitat, industrial, gastronòmica, aèria i arquitectònica entre altres) i social.

Entre altres projectes i col·laboracions destaquen; soci fundador del Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP), on va fundar i dirigir la Secció de Fotografia, i també ha estat col·laborador de la revista L’Om durant molts anys. Ha muntat diverses exposicions de caire local, ha impartit cursos de fotografia i ha participat en moltes iniciatives culturals. Va dirigir l’apartat tècnic del llibre Fotògrafs de Riudoms en el primer terç del segle XX (2011) i és coautor del llibre Postals i imatges antigues de Riudoms (2019).També treballa en la restauració d’imatges antigues i segueix realitzant el projecte anual de la fotografia als nascutsa Montbrió del Camp i Riudoms, des de 1988 i 1990 respectivament.

Tot aquest camí el porten a ser un dels pioners en fotografia panoràmica de gran format, creació de visites virtuals (Virtual Reality) i gigafotos, entre altres fins al dia d’avui.

Actualment és membre d’IVRPA (International Virtual Reality Photography Association) i The World Wide Panorama. Imparteix cursos de formació en tècniques de fotografia, il·luminació i edició utilitzant el programa d’edició Photoshop i segueix gaudint i aprenent d’aquest apassionant món de la fotografia allà on va, pensant en nous projectes i portant damunt seu una càmera sempre preparat per disparar i fer una fotografia impossible!